?

Log in

No account? Create an account

Csók az iskolában?

Valamelyik nap bekapcsoltam a rádiót otthon. Nem is értem hogyan, de el volt állítva a frekvencia, és valami Kossuth-szerű rádión volt beszélgetős műsor, már kapcsoltam volna is tovább, de a téma mégis érdekes volt, úgyhogy végighallgattam az öt perces összeállítást.

Arról volt szó, hogy helyes-e, ha a diákok az iskolában csókolóznak. A jelenlegi állás szerint tanár leszek, gondoltam nem árt, ha meghallgatom a tanárok, diákok, átlagemberek, pszichológusok véleményét.
De ezek számomra eléggé meglepőek voltak.

Csak olyat mondtak, hogy ez egyáltalán nem helyes, hogy ez felháborító. Az egyikük a diákok helyett szégyelli magát ilyenkor, meg satöbbi. Meg hogy a tereken, az utcákon is csókolóznak, amikor ennek nem ott a helye, mert menjenek haza inkább. Na a villamoson, buszon meg már különösen ki voltak akadva.
Ez engem nagyon meglepett. Egyrész azért, mert ez számomra természetes, az ember állandóan lát fiatalokat csókolózni az utcán, tereken, buszokon, a Berzsenyiben is mindig voltak párok, én úgy nőttem fel, hogy ez bennem semmiféle ellenérzést nem vált ki. Sőt, meg se fordul a fejemben, hogy ez probléma lenne.
De úgy látszik, hogy a többség ezen megbotránkozik.
Aztán nyilatkozott egy pszichológus is. Gondoltam, majd ő legalább ellenvéleményt képez, mert a pszichológus- és pedagógusképzés eléggé liberális elveket ad. De nem! A pszichológus is ezeket mondta, hogy ennek otthon van helye, nem a nagyvilágban, ahol mások is vannak.


Meg egy tanár azt mondta, hogy az iskola területén és annak 30 méteres környezetében nem helyes.
Egy másik iskolában állítólag be van tiltva. Az igazgató mondta, hogy nincs jogilag betiltva, mert ezt nem tehetik meg, de ha előfordul, akkor rászólnak a diákokra.
Nemhogy olyan vélemény nem volt, hogy ez nem probléma, de még olyat se hallottam, hogy azt mondanák, hogy "nem helyes, de hát fiatalok".

Ha minden jól megy, pár év múlva én is tanítani fogok. Eddig meg se fogalmazódott bennem ez a kérdéskör. És most elgondolkodtam, hogy elvileg a társadalom tőlem azt várja majd, hogy én arra neveljem a diákokat, hogy ez helytelen, és szóljak rájuk és tiltsam.

Meg elgondolkodtam, hogy ha ez az összeállítás nem direkt volt ilyen véleményekkel tele, akkor hol is tart a magyar társadalom. Ez ekkora probléma? Mert ez egy olyan dolog, hogy ezzel szerintem sem másnak, de még maguknak sem ártanak. És ez annyira felháborító és megbotránkoztató?
Meg hogy ezt gondolja a társadalom, de még a tanárok és diákok is, hogy az iskolának egy teljesen formalizált helynek kell lennie, ami nem úgy üzemel mint egy második otthon, vagy nem úgy, mint ahol a diákság jól érezheti magát, hanem egy olyan hely, ahol erős szabályoknak kell megfelelni és mindenféle határt betartani? Hogy arra akarjuk nevelni a következő nemzedékeket, hogy azzal törődjenek, hogy mi kivetnivaló van abban, amiben a másik örömét leli?

És azt se mondhatom, hogy csak öregek nyilatkoztak, akik még egy másik világban élnek. Itt fiatalok is véleményt formáltak, és tanárok is.

Persze nem azt akarom mondani, hogy ne gondolkodhatnának így is emberek. Csak meglep, hogy ez a hatalmas többség véleménye, ez a közgondolkodás. Hogy szinte ez nem vita kérdése, nem olyan kérdés, amelyről gondolkodni lehetne, hanem olyan, amelyben teljesen egyértelmű az álláspont. Én is azt hittem volna, hogy teljesen egyértelmű, csak egész másképp. :)

Mintha az utóbbi időben nagyon változna a magyar gondolkodásmód. Vagy lehet, hogy én látok egyre többet a világból, és az otthon meg a liberálisnak számító Berzsenyi után számomra meglepő, hogy az eddigi környezetem döntő többségi véleménye a magyar társadalom apró, piciny szelete. Szóval ez is lehet.

De azért az utóbbi időben tényleg annyira konzervatív, abszolút nem megengedő, és nagyon maradi a közgondolkodás, hogy az már nagyon furcsa. Én hosszú éveken át azt gondoltam, hogy inkább konzervatív a világlátásom, és mostanában hirtelen azt látom, hogy szinte szélsőségesen liberális elveim vannak, a többiekhez képest. Mert ami nekem alap volt eddig, és az azon túli dolgokban úgy éreztem, hogy konzervatív vagyok, arról most kiderül, hogy az én alapom a társadalomhoz képest nagyon liberális, és ráadásul már szinte mindenben csak szélső véleményen vagyok másokhoz képest.

Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy az a gondom, hogy sokan vannak akik maradibbak, konzervatívabbak. Az a meglepő számomra, hogy hiányzik a sokszínűség, hiányzik a liberálisabb gondolkodás, hiányzik a konzervatív és liberális gondolkodás vitája. Meg nekem az is hiányzik, hogy kevesen gondolják úgy a dolgokat, mint én. És ez mindig elbizonytalanít, mert így könnyebben hiszem azt, hogy nincs igazam, és úgy kéne gondolkodnom, mint a többség.

Na de tényleg, kíváncsi vagyok, Ti mit gondoltok? Szerintetek három év múlva, tanárként majd rá kell szólnom a csókolózó ifjúságra? :)

Poll #1457462 Csók az iskolában

Mi a véleményed az iskolai csókról?

Semmi kivetnivaló sincs benne.
4(80.0%)
Inkább megengedhető.
1(20.0%)
Inkább helytelennek tartom.
0(0.0%)
Semmiképpen sem elfogadható.
0(0.0%)

Comments

Heh. Az álszentség hangja szólott fel a társadalom rétegeinek szájából.
Én úgy vagyok vele, hogyha az érzéseik őszinte és mély kapcsolatban gyökereznek (k*rva ne riszálja magát a szemem előtt), akkor 18-as témán kívül és a jó ízlés határain belül azt és ott csinálnak, amit és ahol akarnak, HA ezzel nem zavarnak komolyan másokat.
Az ellenvélemény állását is meg lehet valahol érteni, előfordulhat, hogy egyes illetők rossz emlékű múltjuk miatt feszélyezve érzik magukat, ha ilyesmit látnak közhelyen. A polgárpukkasztás sosem célravezető húzás. Nyilván a fokozatok megvannak, de egy szimpla csókban semmi rossz nincs. Ezzel az erővel egymás kezét se fogják meg, mert az is kifejez már egyfajta érzelmet a külvilágba, amihez másoknak úgyamúgy a leghaloványabb közük sincs.
Maradj olyan, amilyen vagy, a hozzád hasonlók szelleme tartja egyben ezt a széthulló világot. :) És bizony, mióta dolgozni kezdtem, ergo sok és sokféle ember közé kerültem, én is napról napra mélyebb csalódással szemlélem, hogy amit a szűk "legaljának" gondoltam, az képezi tulajdonképpen az átlagot. Pont ezért nem kell átvenni a nézeteiket; túl sok van belőlük, és az értékrendjük nem jó felé visz.
Szerintem.

(Bocs a sok javításért, benne hagytam egy általa kezelhetetlen ikont.)
Jó példa ez az egymás kezét se fogják meg. Ez mutatja, hogy nem jó érv az amit mondanak, hogy pusztán azért nincs helye iskolában/utcán, mert az nem tartozik másra.

És láttam, reinkarnálódtál iwiwen. :) Hogyhogy? Pedig régen még Te hívtál meg, de aztán mióta törölted magad, már csak az szerepel a profilomnál, hogy "meghívót küldte: ---".
Mert időközben rájöttem, vannak olyan ismerőseim, akiket csak ott tudok utolérni, mert az - esetlegesen megváltozott - elérhetőségeik arrafelé vannak megadva, mi több, csak ismerős státusznak örvendve láthatom őket. Konklúzió; hülyeség volt törölni magam. :D
Üdv a klubban :(

Szerintem a társadalom többsége nem ítéli el.
Inkább az a kérdés, milyen rétegnek szólt az a rádióadó, amire véletlen rátaláltál. Lehet, hogy a hallgatósága szinte csak olyan zárt gondolkodású, (főleg idős) emberekből áll, akik szerint a mai világ merőben erkölcstelen. És egy ilyen rétegnek csak ilyen vaskalapos véleményt sugalló műsort adhatsz el sikeresen.

Tanítsd azt majd a diákjaidnak, ami szerinted helyes. ^^
Lehet, hogy a rádióadás tényleg torzíthatott, mert látom, hogy nem vagyok teljesen egyedül a véleményemmel. :) Azért talán csak lett volna legalább egy valaki a megkérdezettek közül, aki mondta volna, hogy ez nem gond.

Bízom benne, hogy igazad van, és a társadalom többsége nem ítéli el. :)
Az augusztusi csoportomban volt egy leszbikus spanyol par, es egy lengyel apaca. A lanyok olelkezese, es csokolozasa hihetetlen modon feszelyezte az apacat - a szunetekben meg ket masik apacat is, akik mas csoportban tanultak - es meg kell mondanom, engem is. Megpedig azert, mert tanarkent azt ereztem, hogy rossz hatassal van a csoportdinamikara, tobb diak nem tudja, hova nezzen, inkabb nem is megy ki a szunetben, stb. Olyan diakokat pedig, akik kinosan erzik magukat, nem orom tanitani, es a szinvonal rovasara is megy.

Osszessegeben az a helyzet, hogy tanarkent mashogy erzek ebben az ugyben, mint maganemberkent.
Végülis ezzel is egyet lehet érteni. Örülök, hogy megírtad a tapasztalatodat, mert így jobban értem a másik véleményt is. :)

És jól vagytok mostanában? Whiney lelkivilága rendbe jött már azóta? Meg láttam még nyáron, hogy voltatok a Tátrában, nagyon szép képeket raktál fel facebookra!Hát ez elég érdekes téma...
Én azon a véleményen vagyok, hogy fiatalok, de nem hülyék, így ha ilyenek történnek az iskolában akkor a kedves ofő leül az illetőkkel és beszélget velük.
Ezt arra értem, hogy nálunk a suliban úgynevezett "radiátor párok" voltak, akik kinn a folyosón a radiátornak dőlve csókoloztak, bár én inkább bekapom a másik fejét-nek nevezném.
Ígytehát én az a párt vagyok, aki nem örül ha ilyet lát, mert ez tényleg nem rám tartozik, és szar volt mindig az osztályteremben ülni, mert ha kimentem akkor a folyosón két-három ablakban ilyen párok voltak... meg az is zavar amikor ezt tömegközlekedésen adják elő.
Nem hiszem, hogy konzervatív lennék emiatt... kézfogás, aranyos puszikák, szájrapuszi nem zavar, az elfogadható és még ha szép a pár meg is mosolyogtató számomra. De azért amikor azt kellett látnom nap mint nap, hogy majd leteperik egymást, hát elment az étvágyam... ugyanis abban nem a romantikát láttam, hanem a vadállati ösztönöket, amik senkire nem tartoznak, azt télleg otthon csinálják!
Szóval én annak a híve vagyok, hogy azért maradjanak kultúrált keretek közt, és tudják, hogy nemcsak ők léteznek, és bizony van ami nem illendő.
Bocs, kicsit magával ragadott a téma! :D

September 2009

S M T W T F S
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Powered by LiveJournal.com